sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Liiketoimintaosaamisessa opittua

Suoritin tänä lukuvuonna liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuuden Turun kauppakorkeakoulussa. Syksyllä opiskelin pakolliset kurssit, joiden sisältö liittyi johtamiseen, organisointiin ja yrittämiseen, laskentatoimeen ja rahoitukseen sekä markkinointiin ja kansainväliseen liiketoimintaan. Lisäksi yhdellä kurssilla pelattiin ryhmissä yrityssimulatiopeliä, mikä opetti jotain kaikista edellä mainituista osa-alueista. Keväällä valitsin seitsemän kurssin joukosta kolme, jotka käsittelivät samoja aihepiirejä kuin syksylläkin mutta hieman syvällisemmin.

Vaikeimpia kursseja olivat ehdottomasti laskentatoimen ja rahoituksen kurssit. Kahdenkertaista kirjanpitoa, kustannuslaskelmia yms. varten palkkaisin kyllä saman tien ammattilaiset, jos perustaisin sen verran ison yrityksen, että se olisi päätyöni. Joka tapauksessa yhdenkertaista kirjanpitoakin tekevänä koen hyödylliseksi esimerkiksi edes sen, että hahmotan kahdenkertaisen kirjanpidon idean.

Yllättävintä opintokokonaisuuden aikana oli, että ryhmämme voitti yrityssimulaatiopelin eli teki parhaan tuloksen. Kukaan meistä ei kokenut osaavansa tehdä hyviä ja oikeita ratkaisuja, mutta pelin kuluessa tietysti oppi lisää ja "no tää tuntuu hyvältä"-ratkaisut eivät osoittautuneet lopulta pöllömmiksi. Lisäksi humanistin yllättivät jotkut tentit, joissa kysyttiin todella yksityiskohtaisia tietoja ja olisi pitänyt muistaa teorioiden kehittäjien nimiä... Noh, niistäkin selvittiin.

Parhaiten jäivät varmaankin mieleen markkinointikurssien opit. Keväällä oli myös museologian kurssi Museoiden markkinointi, jossa teimme ryhmätyönä markkinointi- ja yhteistyösuunnitelman Kankaisten kartanolle. Näin pääsin heti hyödyntämään kauppiksen puolella hankittua osaamista museoalan yhteydessä, mikä vielä lisäsi markkinoinnin jäämistä mieleen.

Liiketoimintaosaamisen opintokokonaisuus koostuu siis kaikkien Turun kauppakorkeakoulun oppiaineiden kursseista ja antaa siten laajan yleiskuvan liiketoimintaosaamisesta. Liiketoimintaa onkin monenlaista, eikä läheskään aina ole kysymys yritystoiminnasta: liiketoiminta liittyy myös esimerkiksi järjestöihin, organisaatioihin, valtioon ja kuntiin. Yritystoiminnan suhteen taas olisi mielestäni äärimmäisen tärkeää huomata, että yrityksiä ja yrittäjiä on todella monenlaisia ja esimerkiksi niiden verotus vaihtelee huomattavasti. Tässä oma luonnokseni siitä, mitä kaikkea yritys ja yrittäjä voivatkaan olla:

  • sivutoiminen yritys, yrittäjä
  • päätoiminen yritys, yrittäjä
  • alihankkija, tukkumyyjä, jälleenmyyjä
  • vienti, tuonti, kotimaan myynti
  • palvelut, tuotteet, palvelutuotteet
  • yrittäjämäinen toiminta ilman y-tunnusta (esim. 4H-Yritys voi toimia näin)
  • freelancer
  • yksityinen elinkeinonharjoittaja: ammatinharjoittaja, liikkeenharjoittaja, toimii yksin, on työntekijä/-öitä
  • avoin yhtiö
  • kommandiittiyhtiö
  • osakeyhtiö: perheyhtiö (pörssiin listautumaton), julkinen yhtiö (listautunut pörssiin), omistaja(t) töissä yrityksessä, omistaja(t) vain hallituksessa

En tiedä saako tuosta selvää kukaan muu kuin minä eikä luonnos ole mitenkään täydellinen. Joka tapauksessa on ärsyttävää, miten helposti yrittäjät ja yritykset yritetään puristaa samaan muottiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti